0
Bonni The Saviour

Võimalustepõrgu

Ma vist igatsen natuke taga Vanu Aegu, mil oli kahte tüüpi mälu (ei tule meelde, a 72pin’iga oli parem) ja kahte tüüpi protsessoreid (486/5×86 vs. Pentium/5K86). Maailm oli suht selge ja loogiline ja ma suutsin eristada Head Kurjast ja seda ka põhjendada…

Nüüd aga on erinevad võimalused paljunenud nagu tarakanid rikka tudengi prügikastis – mitte midagi ei saa aru enam. Ainuüksi mälutükil on N omadust (nt. DDRAM 512MB DIMM 400MHz PC3200 CL2.0 DDR Corsair (2-3-3-6) – arusaadavaimad suurused on Corsair tootjana ja 512MB ). Pladi hell…

Videokaartidest parem ei räägigi…

Millest ma jahun on see, et üritasin eile uue masina konfi kokku panna (vanast on siiber – aeglane – muidu täiesti töötav ja leiab loodetavasti uue omaniku).

Üldiselt on eesmärk saada 10-12K eest võimalikult hea AMD64 (939 / Winchester) masin. Võiks olla vaikne, 512MB-1GB mälu, kokku pandud ühes kohas (ilmselt Ordi), midagi oli veel… Siit sai paar vihjet, ent see on Inteli baasil (ah, ära küsi :) ).
Klokkija ei ole, mängija ka mitte, pigem pildid. Ilmselt peaks midagi kokku punnitama ja laskma ennast Hinnavaatluses natuke sõimata.

On teil ideid? Ahjaa, kui ma kavatsen Applelt midagi osta, siis on see eelkõige iPod Shuffle, nii et ärge nähke vaeva :P

Konkreetsemaid küsimusi:
video: PCI Express vs. 8xAGP ?
video: nVidia kiviga 6600, 6600GT või Matrox Millennium P650 (millel pole vist CRT auku samas)?
vint: Matrox vs. Western Digital vs. Seagate?
heli: kas on-board heli on arenenud mingile tasemele? kui jah, mis kiibistiku peal?
prose: kas endiselt prose taktsagedus ei ole eriline näitaja st. Athlon64 3000+ vs. 3500+ suurim erinevus kajastub pigem kahekordses hinnas, kui kiiruses?
jne… võeh…

16 thoughts on “Võimalustepõrgu

  1. heh, ma ei saanud muud aru, kui et soovid arvutit hankida. (lollina vasakule ära).

  2. Kui mänge ei mängi ja muid erilisi soove ei ole, siis SOOVITAN Maci. Graafika, piltide töötlus jms on olnud Macide pärusmaa ja seal vastast ei leia. Mac’il on fänid ja PC kasutajad. Kui PC maailm, siis minu soovitus PCI Express; nVidia; vint WD v IBM; prose ?? ei ole vist nii väga oluline, pigem rohkem mälu; soovitan inteli emaplaati; kui arvuti peaks mängima muusikat siis helikaar; investeeri monitori ja klaviatuuri, sest arvuti vahetad võibolla 1,5 aasta pärast välja aga monitori alles 3-4 aasta pärast, vaikne korpus; DVD. Loodan, et sellisest konkreetsest soovitusest ei tõuse “arvamus sõda”. See minu tagasihoidlik arvamus.

  3. jah, ma olen kindel et pildi jaoks on Mac super-duper, ent ta ületab 2x ka piiri, mida ma maksaks. Mul ei ole sellist tööd, mis vajaks Mac’i (pigem vastupidi) ega hobi, mis sisse tooks, et seda hinda maksta :)

  4. Aa, Winchester on hää valik :-). Ma juppe mudelite kaupa soovitama ei hakka, pole riistvaral jupp aega silma peal hoidnud. Aga niipalju küll, et kui see saab su kodumasinaks ja sa tahad, et see VAIKNE oleks, siis unusta ära igasugused 10K rpm vindid ja vigemad videokaardid. Kui masin ikka 24h sees on, siis on väga suur vahe, kas sul on aktiiv- või passiivjahutusega video. Otsi passiivjahutust, kui sa tõesti eriline mängur pole. Samuti telli prosele spetsiaalne radikas vaiksetele juppidele spetsialiseerunud tootjalt, Zalmani “siili” tean omast käest soovitada (nüüd on siilid moest läinud ja sellised barankad on in). Samuti komplekteeri sisse vaikne toiteplokk. Zalmani oma oskan jälle ise kiita, teiste tootjate low-noise omi pole proovinud.

    Kui sa just eriline musafriik pole, siis võid võtta rahulikult integreeritud heliga plaadi, tänapäeval on need tavakasutuseks suhtkoht korralikud. Juurde lisada saad helikaardi hiljem alati.

    SATA vindid on teoorias paremad, kui IDE ATA omad aga kui sa tahad mingeid alternatiivseid opsüsteeme katsetada, siis vali mingi levinud SATA kontrolleriga plaat, eksootikaga võib juuniksite all probleeme olla (no võib-olla aastal 2005 enam pole).

  5. No sellise asja jaoks on uus Mac Mini ju igati super. Ja hind pole ka enam ka midagi hüperkõrget.
    Ise olen alati PC-de puhul vaadanud seda, et pidevalt pead upgradema, et ajaga kaasas käia. Eriti just näiteks mängude puhul. Tulevad mõningased uued mängud ning oled jälle ämbris omadega, sest peab uue videokaardi hankima. Kuna sul aga mängida pole, siis iseenesest see langeb ära.
    Ise läksin kenasti Maci peale üle ning siiani ei kahetse :)

  6. Aabram, passiivjahutusega graafika on hea meeldetuletus. Praegusele saigi just selle kriteeriumiga sisse pandud. Zalman samas vist poel just eriti odav?

    Devil, Mac Mini on muidu väga lahe, ent ta paistab selline pere teine arvuti. Pealegi tuleb sinna igasugu jubinaid juurde osta – alates klaverist lõpetades TV-out kompotiga. DVD kirjutaja ka eraldi lõbu. Lõppkokkuvõttes ei paista ta enam nii soodne midagi…

  7. Kõige odavam pole jah ning tal on mõte ka ainult siis, kui sa muud jupid ka vaiksed valid. Samas olen mina enda omadega rahul ning selle lisaraha kulutamise üle ei kurvasta. Kõrvarahu maksab ka midagi. Lisaks, kui sa valid kohe korraliku proseradika, siis võid endale lubada ka ventilaatori pööretega mängimist (vahele pistetavaid pingeregulaatoreid müüakse eraldi ka, kui komplektiga kaasa ei tule), et vaiksemaks saada. Viletsa (loe: tavalise) radika puhul seda mänguruumi ei pruugi olla.

  8. Ise läksin kenasti Maci peale üle ning siiani ei kahetse :)

    sekundeerin! ja igasugune tüütu akende tuulutamine jääb sellega ka ju kenasti ära:)

  9. 939 socektile praegu mingi normaalse emaplaadi leidmisega läheb sul küll raskeks. Hiljuti aitasin ühel sõbral arvutit osta, panime talle umbes mingi komplekti kokku, athlon64 754 socketile, tahtsime kindlasti Epox Nforce 3 chipiga proset, igalt poolt saadeti põhimõtteliselt pikalt, öeldi, et oh meil praegu ei ole, nii kuu aega läheb ja hakati mingeid oma juustuid komplekte pähe määrima… samas see oli jõulude ajal ka. Sõbral viskas üle lõpuks ja ostis üldse PS2-e (tal mängimine oli suht oluline ;). Vaatan, et praegu hinnavaatlus 939 socekile igatahes küll ühtegi asjalikku emmet ei paku. Muidu soovitaks igatahes Epox-i emaplaati. Endale on rohkem sümpaatsed nForce chipiga asjad, aga ega seal tegelt mingit erilist vahet ei ole. Rohkem maitse asi (a la amd vs. intel) Onboard heli peaks küll täiesti rahuldama, kui just väga spets helifriik ei ole. Kõvaketastest soovitan Western Digitali. Prose kiirus vs. mälu – vali kindlasti rohkem mälu.

  10. Tundub, et arvuti valik läks veelgi keerulisemaks. Kõige lihtsam on küsida viielt arvutifriigilt nende konf.ja sellest panna kokku oma komplekt.

  11. Et siis veel kirjumaks asja ajada:
    ATI on 2D videos nVidiast peajagu üle, Matrox aga rokib kui 3D-d ei kasuta (see kaart teab 3D-st samapalju kui aastaid vanemad videokaardid)
    Kui sa juba vaikust taga ajad, siis Seagate’i kettad on mõnusalt vaiksed.

  12. allun provokatsioonile (väljaarvatud marutõbise mäkievangelismi osas) ja kripeldan kah midagi konkreetsemais küsimusis ;)

    video: PCIe vs AGP ei tähenda jõudluse osas täna ega veel mõnda aega mitte mingit vahet; AGP puhul võib mõne aasta pärast apgreidivõimalustega kitsaks minna, aga mittemängijal ei pruugi selleks motivatsiooni tekkidagi.
    video2: P650 (mis on põhimõtteliselt pool Parheliat) eelistamiseks on vist ainult kaks põhjust: passiivjahutus ja mängimise mittesoosimine (nõrga kolmdee tõttu). mis pistikusse puutub, siis adapter peaks kaasas olema.

    vint: Seagate kettad on ammu minetanud oma liidrikoha vaiksuse edetabelis, kiireimad pole nad kunagi olnud, küll aga on neil praegu 7k2rpm ketastest ainsana 5a tehasegarantii (mille realiseerimine Eestis on eraldi teema). tühikäigumüra on kõigil vedellaagritega ketastel ligikaudu sama, seek noise aga erineb mõnevõrra. eesrindlikemaks peetakse tihtipeale vaiksuse kui ka kiiruse osas hoopis Hitachi tooteid. aga üldiselt lausa ämbrisseastumise võimalus puudub, nii et kama puha. ahjaa, SATA/PATA erinevus piirdub üldiselt andmekaabli laiusega.

    heli: jah on arenenud mingile tasemele. kuna helikvaliteedi määrab enamasti pisike koodekikivike, mis ei ole otseselt küpsistiku osa, siis pole viimaseid mõtet võrdlema hakata. proovimisvõimaluse saad nagunii, sest lauapealse helita plaate praktiliselt enam ei tehta.

    prose: jah, kõik on nii nagu ennegii; pööra ka vahemälu suurusele tähelepanu, see võib astumise atsakust rohkem mõjutada kui 10% kellavahe.

    pikk jutt s-tt jutt *kiirustab vasakule ära*
    (üle õla) aga 72 klemmiga mälusid oli FPM ja EDO tõugu, väliselt raskesti eristatavad, aga tihtigi valusalt ebakompatiiblid…

  13. kommentaar nr 13 oli asjalik, aga vaidlen vastu ka. pci vs agp tähendab algusest peale siinikiiruse erinevust : agp lõpetab 8x kiirusega, pci-express alustab 16x-ga. ja tamme veiksi tehtud testid näitavad päris toorest vahet jõudluses. st, agp on väljasurev standard.
    matroxiga on kõik nii nagu kirjas : matrox ei ruuli mitte milleski, on ainult üks koht, kus parhelia teeb midagi head : see on värvirenderdus lcd-monikate juures, teised kaardid kräpivad 8-bitise värviinfo kokku madalamaks, parhelia ei kräpi. + 3 monitori tugi [750-l ka] muus osas on matrox saast.
    minu kogemus ütleb siiski et seakatel on üldiselt vaiksem kui muud. ja läheb vähem tuxi. ja serial-ata on kiirem kindlasti kui pata-ketas. see oli ainult alguses nii, kui neil erilist erinevust polnud. lisame siia point-to-point ühenduse, et signaalid jooksevad otse, mitte läbi ühise suure maantee. igatahes testid näitavad et on vahe kiiruses küll sata kasuks.
    emaplaadi heli on alati viletsam, kui mõne soundblasteriga saadud heli, vahe on enamasti isegi kõrvaga eristatav, rääkimata sellest mis siis saab, kui tahad natuke wave lõikuda.
    aga miks sa sepp ei lase tamme veiksil masinat kokku panna kui sa talnas oled? kas juhatan teid kokku?

  14. uhh. vaidlema ja isiklikuks minema hakata ma küll ei kavatsenud..
    AGP ja PCIe on nii erinevad liidesed (viimast kutsutakse piisiaiks ilmselt ainult samal põhjusel nagu adslisilda modemiks – et tarbijat mitte segadusse ajada), et nende ikse üksühele võrrelda küll päris korrektne ei ole (ja “algab” PCIe ikka 1x-st :)). mida täpselt meie suur guru tammeveiks® (kes on väga kena inimene, aga arvutirauaasjanduses minu arvates omab kerget kallet rullnoklusele ning veidi kriitikavabale uuema-pikema-suurema-vingema eelistamisele) testis, jääb saladuseks, aga miskipärast kipuvad kõik teised “joonelepanijad” olema rohkem seda meelt, et In fact, our tests showed practically no performance difference between graphics cards using the AGP 8X interface and those using PCI Express. Though PCI Express 16X supports concurrent transfers of up to 4 gigabytes per second compared with AGP 8X’s 2.1 GBps of shared bandwidth, even today’s most graphics-intensive PC games have yet to turn the AGP conduit into a bottleneck jne. liidese suur läbilaskevõime, mida poolenistigi ära ei kasutata, omab peaasjalikult ainult riistapikendavat väärtust. sama PATA/SATA kohta: tänased 7k2rpm kettad on olenemata liidesest seestpoolt mehaaniliselt ühesugused ja ka esinevad sarnaselt, ATA100 kanalist suudavad nad täis panna heal juhul 2/3 ja “toru” 1,5x laiemaks venitamine suurt midagi käegakatsutavat ei lisa (tõsiküll. mõned tootjad, täpsemalt üks, mille nimi algab nagu meri, on “tviikinud” eri liidesega kettamudelite akustikaseadeid, ehk siis kuna seade SATA pistiku paigaldamisest iseenesest kiiremaks ei läinud, tuli turunduskaalutlustel PATA versioon kunstlikult aeglasemaks teha). samuti ei kannata pühendatud kanalil PATA ketas mingi erilise maanteejagamise sündroomi all (küpsistiku idekontrollerid ei ole ammu enam 32/33 PCI küljes, küll aga on seda väga paljud diskreetse kontrolleriga lahendatud SATA inkarnatsioonid (kedagi ju ei huvita tegelik suutlikkus, vaid “kiirem” silt asja küljes)).

    et AGP ja PATA on “mahakantud” asjad ja tulevik kuulub neile teistele, on muidugi tõsi, lihtsalt ei ole tarvis seda veel üleliia traagiliselt võtta.

    mis puutub ketaste Tux-i minekusse, siis Eesti-väiksusel maal pole eriti palju neid, kes selle kohta midagi statistiliselt krediiblit võiksid öelda (minu käideldud vindilaipade arv on kindlasti kolmekohaline ja ma küll ei kipu nii pisikese kogemuse põhjal kategoorilisi see-hea-too-s*tt lahterdusi tegema).

    väga pikk jutt – väga s*tt jutt ;(
    (nüüd nimetage mind kasvõi lillatriibuliseks emaeesliks, edaspidi olen vait)

  15. Julgen soovitada emaplaadile joodetud nVidia kivides pesitsevat audiot (nForce2 chipsetil oli see SoundStorm nimeline), mis on paljudest diskreetkaartidel audiolahendustest kvaliteetsem (S/N ratio jms).

Comments are closed.