Trikolooriga liputades e värvipildid must-valge filmiga

Teab mis üllatus see muidugi pole, et must-valgete fotodega saab värvipildi tekitada, ent kuna ma põhiliselt tegelen katsetamise, mitte fotograafiaga, tuli järgi proovida. Nagu Prokudin-Gorski omal ajal (üks kuulsamaid, Buhhaara khaan 1911. a.). Kellele on üllatuseks, siis lühidalt: teed kolm eraldi m-v kaadrit, iga kord läbi värvifiltri: punase, rohelise, sinise (RGB, eksole). Hiljem järeltöötluses määrad need vastvateks värvikanaliteks ja ongi tulemuseks värvipilt (oldskool oleks nende kaardite samaaegselt projitseerimine jälle läbi vastavate filtrite).

Ülal on kõikse esimene katsetus. Põhijäreldus: isegi statiivil on raske hoiduda kaamera nihutamisest sest filtrite vahetus nõuab kaamera käperdamist. Tulemust näeb nt tassilt – pilt ei lähe kokku.
Teiseks – tuleb natuke uurida, kuidas värve täpselt timmida – punasel pole viga, ent brokkoli roheline pole nagu see.
Kolmandaks – 3D – kas keegi viitsiks prillidega proovida, kas mingi “eridefekt” on kaadri nihkumise tõttu tekkinud. Ma ise 3D-pilti ei näe üldse.
Viimaseks – mis ei puutu küll hetkel asjasse – “uuel” Graflexi 6×6 filmitagumikul on vist valgusleke. Tuleb veel üks testikas läbi lasta.

Päris viimaseks – a mis siis juhtub, kui objektid kaadris liiguvad…?

4 thoughts on “Trikolooriga liputades e värvipildid must-valge filmiga

  1. kahju, et mu 3d prillid kuhugi kadunud on, aga aitäh, ma olen tavalistest fotodest surmani tüdinenenud:)

  2. Päästiku vajutamine pole vist nii suur probleem, kui see ühe filtri ärakangutamine ja teise asemele toppimine (Cokini sisteem). Vindiga filtrite kruvimine ei tohiks vähem probleeme tekitada

Comments are closed.