0
Kuivõrd lahtise võrgu kasutamine üldse sissetungimine on...

Igasse päeva midagi uut: kodune WIFI

Niisiis, sigines meile siia üks juhtmest vabastaja Linksys WRT54G-EU* ja põnevust jätkus kauemaks. Jätkub edaspidigi, kuna pole sellise asjaga varem kunagi kokku puutunud.

Mis tehtud:
– mõlemad PC’d kablapidi võrgus, neist see, milles on Kraam, sai ka püsiaadressi, et ei peaks ta IP’d nagu rosinat noaotsaga taga ajama. (Ah, hea küll, suht mõttetu liigutus tegelikult, sest nime järgi on masin kah ilusti leitav, ent proovima ju pidi :) )
– 1 läppar võrgus, täna juba läbi WEP‘i. Saast küll, ent eile polnud sedagi – isegi ära häälestatud MAC-filtri unustasin aktiveerida. Mis päädis sellega, et täna avastasin, et kaks võõrast tölli on IP’d ja võrku käinud noolimas.
– Miks eile WEP’i tööle ei saanud, on muidugi täielik anekdoot – kui on kirjas, et võtmes kasutatavad sümbolid peavad olema hexadecimal, siis nad peavad olema hexadecimal (0123456789ABCDEF) ja mitte midagi muud :)
WPA‘d ei ole veel peale keeranud, kuna vana Orinoco (B-kat WIFI, 11Mbit/s) kaart ei toeta seda. Mingid draiverid sai küll juba leitud, mis peaks WPA toe tekitama, ent kõigepealt katsetab, et ehk eraldatakse uuem (= kiirem ja turvalisem) G-kat kaart (54 Mbit/s).
– ruuteri firmware uuendatud

Teha:
– teine läpakas tööle panna, kui see koju jõuab
– WEP -> WPA
– mingi kavala esteetilise paigutuse peaks välja mõtlema (ripplae peale?)

Probleemid:
– läpakal viskab vahest veebi ja outlooki 4-5 minutiks tagant ära. FTP ja MSN jooksevad ilusti edasi. Any ideas?
– millega efektiivselt kontrollida, ega keegi tundmatu võrku ei tarvita? Praegune turvatase on tõesti piisav ainult lootuse tekitamiseks, et äkki võetakse kõrvalmajast mingi päris lahtine võrk meie oma asemel…

Kasulikku lugemist:
W jagatud Essential Home Wireless Security Practices (NB! aastast 2002)
minut.ee: Kodused WiFi’d & WEP = uksehaak

Meelelahutus:
Hea miksi leidsin, Von Bi kokkumiksitet‘ “Never loose that feeling”. (Ja pildistada oskab ta ka)
Milleks on Internet üldse olemas?

* Ei, ma ei otsinud seda häkitavat-näpitavad linuxiversiooni, võtsin, mis kätte jäi e. versiooni 5. Ma ei saanud lihtsalt aru, millised puuduvad omadused ma juurde/lahti saaks, kui ma 3. partei firmware peale lükkaks…

11 thoughts on “Igasse päeva midagi uut: kodune WIFI

  1. Hankisin endale ka Linksysi, valida oli WRTG54GS (Speed-Boost tehnoloogia) ja WRTG54GL (Linuxiga) vahel. Kuna Speed-Boost (misasja ta oma arust boostima peaks?) tähendab minu jaoks sama palju kui näiteks Turbobass või Adibas ja kallim oli ta ka, siis võtsin selle L-i. Ja 3-nda partei firmwaredest pole ka midagi enda jaoks hirmvajalikku leidnud veel :)

  2. Nojah, see Sales- Speed-Boost on tehnoloogia, millega “soovitatakse” soetada ka sama firma wifi-kaardid jms, muidu ei buusti midagi :)

  3. mul toimib kodus seesama liksys juba pikemat aega, eelmine kuu vahetati agregaat lihtsalt millegi uudsema vastu välja. sissetungidega probleeme pole olnud, kiiruse ega väljaloopimisega ka mitte. aga ma ise kahjuks või õnneks ei tea kuidas see saavutati. samas olen täheldanud tallinnas mustakal küla peal olles mitmeid lähestikku paiknevaid privaat-Wifi-sid, kuhu ilma passita mugavalt sisse saab logistada.

  4. ja mina tahksin siis lisada, et see wifi on ikka mõnus seal linuxi baasil jaavas progetuna.:P

  5. Jah, kahtlemata on väga mõistlik hingevärinal oodata, millal ADSL2 eestisse jõuab ja mis hinda tema eest küsima hakatakse. Ja seni igasuguse võrgutehnika ostmine edasi lükata.

  6. ütleks siis nii et ma ei kinnita ega lykka ümber adsl2 penetratsiooni osakaalu eesti interneti kogupopulatsioonist ega selle tulevikuperspektiive. ;)

  7. AirLancer oli driverite märksõna, kah umbes samasuguse kaardi ja wpa juures ja töötasid kenasti.

  8. jah, AirLancer sai isegi leitud, peale ei ole veel proovinud – masin tahaks tervenisti väljavahetamist tegelikult…

Comments are closed.