0
Arvutiga tehtud "lokaalne pahupidipööranguruut"...

Twosday (x-process)

Sa istud raamatupoe kohvikus, lirbid maitsvat “kahvee-oleeed” ning loed äsjaomandatud Calvin&Hobbes‘i. Ja minuteid. Minuteid seepärast, et parasjagu on laboris, siinsamas ümber nurga, “ilmutumas” su elu kolmas filmirull, mis omakorda on su päris esimene slaid, mis omakorda saab olema su päris esimene “crossitud“* film. Ja nii sa siis istud ja loed ja ootad… nagu Calvin parasjagu ettekeeranud koomiksiribas ootab tunni lõppu…

Laboris askeldava, filmi aparaadist eemaldanud tütarlapse kompliment kaadritel leiduva pihta tähendab kaht asja: a) seal ikkagi ON pilte (unustasin filmikerimiskambri ukse irvakile. doh!) b) silub pettumuse, et kohe skännida/välja lasta ei saa – käimasolev stuudiotöö võtab kogu masina aja… Zounds!

Kogemata kohtun koduteekohvikus kohvitava… Kk… Merikesega, kellele kohe ka filmi demon. “Nonoh, rindu ja jalgu oled pildistanud, ma vaatan. Ja loed koomikseid kõrvale” muigab ta filmiriba Calvini&Hobbesi vastu vahetades… “Noor mees, huvi on – miks mitte,” oskan vaid vastata.

Kodus filmi tsekates ja paar mahapildistust arvutis “positiivseks” keerates tekib kerge kahtlus – kuidagi… realistlikud värvid (Fuji Proviat crossimiseks paaril saidil ei soovitatud – jäävat tihti väga kollane vms.). Et äkki masin taipas filmi “liiga õigesti” ilmutada? Samas – ei saa olla – slaidist on ju negatiiv saanud. Hiljem tavanegatiiviga võrreldes on värvid tõesti vist erksamad – eks siis õhtul näis, mis välja tuleb – üritan laboris uuesti löögile pääseda. Põnev, raisk :)

* Cross-processing – filmi ilmutamine vale lahusega/protsessiga (tavaliselt ilmutatakse slaid (E-6 protsess) tavalise negatiivfilmi jaoks ette nähtud (C-41) möginatega. Tulemuseks on veidrad, kirkad värvid, suurem kontrast ja müra. Vaata näiteks KadriKK pilte ja loe Telleri jutukest foto.diibis.

:: linke eriti laiast maailmast ::
Yamasaki Ko-Ji: uus ja vana sait [.jp]
Jóhann Guðbjargarson [.is]
German Saez [.ar]

3 thoughts on “Twosday (x-process)

  1. “Tulemuseks on veidrad, kirkad värvid, suurem kontrast ja müra.” a see on nii hea : D

  2. mul on film lubitelis crossi ootamas… a ma ei mäleta enam kuidas seda filmi sealt kätte saadi, nii ammu olid eelmised kaadrid. kas tuli pimedas kerida või võib niisama välja võtta :D
    (PS. tänab austava viite osaliseks saamise eest)

  3. Kadri, keri kogu film teisele (mitte sellele, kus ta alguses oli:) rullile ja võta välja, kus soovid.

Comments are closed.