0
R., strippinksi võitja. (kaameraks laenatud Yashica Minister III, krossitud Elitechrome)

Vabadussammas ristiks kaelas…

– Eestis on võrdõiguslikkus au sees: Raplamaal kaklesid naised naistega, mees naisega ja mees mehega

– Ma arvasin, et ÄP lugejate seas on keskmisest rohkem inimesi, kes OMA rahakotist kaugemale näevad: Õmblus: eestlaste palgad tuleks kolmega läbi jagada. AGA… kui online toimetus rõhub kollastele aspektidele, siis miks peaks eeldama, et “delfikad” jms. “tavakasutajad” külastajate hulgas ei domineeri?

– –

«Rist on asjakohane veel seetõttu, et need, kes Vabadussõjas võitlesid, olid kristlased,» seisab Põderi kirjutatud arvamuses. ««Libertas» toob esile ajastu ja kultuuri, milles Eesti Vabariik loodi.»

Pealkirja juurde. Kõik on sellest monumendist juba üldiselt jahvatanud aga tänane EELK peapiiskopi, Vabadussamba komisjoni esimehe (sic!) pajatus tekitas tahtmise oma “2 senti” kirja panna:
– ma ei hakka rääkima sellest, et nö. päris esimeses Vabadussõjas võideldi sarnase risti ja kristlaste vastu. Jep, see on väga vana ajalugu, VÄGA enam asjasse ei puutu, ent ajaloo kohta on teatavasti kaks koolkonda: “Kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta” ja “Kes vana asja meelde tuletab, sel silm peast välja”. Ma pigem kuulun esimesse.
– kas riigipiir on otsustatud? ENSV/praeguse piiri Vabadusristile kleepimine oleks pesueht mõnitamine. Need kaks asja ei käi kokku. See oleks nagu rahulipule natsihaakristi kleepimine
– see kavand välja nagu tohutu hauakivi, mitte vabadust idealiseeriv sammas
– räägitakse “ekspertide valikust”. Palju eksperte leiad sina? Ning nii olulise samba puhul oleks mina tahtnud näha kedagi ka Heraldikanõukogust.
– kui see oli parim kavand, kui kasinad siis veel teised olid? Teen ettepaneku A.Adamsoni kloonimiseks…

last but not least – me ei saa ju ometi lätlaste sambast kehvemat teha :(

7 thoughts on “Vabadussammas ristiks kaelas…

  1. Lugesin delfist “uudist”: “Sepp soovitab Ligile jalatõstmiseks teist puud” ja olin täitsa kindel, et jutt käib sinust. Ise ka ei tea miks …

  2. Veider, vanasti oli see väljend pigem vale puu all haukumise kohta. Enivei, Evelyni soovitus on natuke liiga labane, ma eelistaks ropumat ja/või sarkastilisemat tooni.

  3. Põhimõtteliselt olen mina täiesti nõus sellega, et igasuguste ristide kleepimine eestlaste vabadussambale ei ole just ülemäära õige temp ning ka ENSV kaardi kleepimine ei meeldi mulle mitte.

    Ja nõus ka Rivoga, oleks oodanud vähe modernsemat lähenemist asjale. Niiet ühesõnaga kehv lugu. Aga no samas — ega sinna koleda vabadussamba kõrvale ei saagi äkki ilusat asja panna? Noh, et kui panna väga ilus asi, siis Edgari kellad paistavad kohe ERITI koledad välja.

    Huvitav jah, et oskame oma vabadust hinnata peamiselt siis, kui mingid idioodid tänavatel aknaid segi peksavad.

  4. – Kui kavand võtab aluseks Vabadusristi siis pole ju mõtet halada, et “miks rist”, või mis?
    – “Esimese vabadussõja” teemaga sidumine on küll rohkem ruumitäiteks sul siin.

    Õige on muidugi see, et eestlased ei oska ausambaid teha. Meil on kõik asjad umbes selliste mastaapidega, et häda korral saab selle kuuri alla varju lohistada ja teha näo nagu poleks midagi olnudki. Kõige nutikam oleks sisse osta mõni mastaapse mõtlemisega tegelane, kes teaks, misasi on üks korralik monument ega loeks kellutäisi, mis selle ehitamiseks kuluks.

  5. aabram, jah, Ümeramehed on tõesti ruumitäiteks, nagu ma mainin on tegemist ajalooga ja väga asjasse ei puutu – mind lihtsalt natuke häirib, et Vabadussamba komisjoni esimees on a) peapiiskop (kirik ja vabaduse toomine/loomine – mul on raske neid koos näha) ja b) võidab rist

    Vabadusrist on suurepärane, väga ilus, elegantne ja uhke sellisel kujul nagu ta on – riikliku autasuna ja nt. kaelas kantuna. Ja seda on taibatud paljudes riikides. Ent väga kandiline, 28 meetrine (!) rist peaväljakul künka otsa panduna? Tulemuseks on hiiglaslik haud IMHO…

Comments are closed.