0
Nomaad

Aaaasta siiiiis, oli nelikend.. eee… seitse

Esiteks peaks pildil olema muidugi üks kera. Teiseks see ongi see uus kaamera, millele korra vihjasin – Optema Flexaret IIa e. tšehhide (sai ju Prahas käidud, kohalikke suveniire tuleb ikka tuua) 6×6 TLR aastast ca. ’47-48. Kolleeg suutis talle juba kogemata ka nime anda: Linnupuur. Mööda ei pane – ta ongi umbes sama keeruline: vähe sellest, et puudub igasugune mõõtmine, tuleb isegi filmi ettevaatlikult edasi kerida, punasest augukesest filmipaberile trükitet’ numbreid kõõritades (öised võtted seoses sellega kahjuks raskendatud, kui rohkem kui ühe kaadri tahad teha)

Tagasi selle “ühe kera” juurde: tuleb välja, et kaamera tahab remonti saada – kui säri on üle 1/200 või alla 1/5, katik ei sulgu. Nagu näha ka juuresolevalt pildilt: peale on jäänud nii algne kaader, kui ka kaamera liigutamine uude kohta (seega tuleb EXIF’isse torgatud säriaega, 1 sekund, võtta kerge reservatsiooniga).

Ja muidugi pole see foto ruudukujuline nagu formaat 6×6 eeldaks – ma ei saa kasutatava skänneriga piisavalt hästi läbi (ja ma kardan, et viga on temas), et saada terve kaader, ideaalis koos äärtega, kätte. Seetõttu on skännitud 6×7 raamiga, saadud kogu ülemine-alumine ots, ent kaotatud natuke külgedelt… Ilmselt ei tohi kaadrit nii “täis toppida” ja tuleb skännida ikkagi 6×6 raamiga, jääb vähemalt õige küljesuhe, sest koju skänneri ostmine on üsna kulukas.

– –
Ajalehed räägivad, et “Thank god You’re Here” on Maarjamaale jõudnud. Ja arvestades arvustusi, vaadake parem austraallaste sketše ( a la teise hooaja võitja, ameeriklaste versioon mulle ka ei meeldinud).

– –
Eile jäi esimest korda silma, et keegi oli siia jõudnud otsinguga “tasuline seks“, and there was much rejoycing