0
Piltidest oleks vaja varukoopiaid teha, eksole, saate aru ju küll.

FreeNAS?

Plaan taas kodune server käima ajada – ta peaks sialdama mingit lihtsat väikest vabavaralist OS’i, mis oskab faile jagada, varukoopiaid vastu võtta, muusikat välja anda (iTunes/WMP) ja faile juurde tirida. Esimene asi, mis otsimootorist silma hakkas, oli FreeNAS. Olen ma õigel teel?

Jolicloud paistab huvitav ja nunnu, ent ei ole ilmselt tegelikult absull sellest kategooriast.

Oh, ja kui juba jutuks tuli – mis on head, vaiksed, mahukad, lollikindlad ja loomulikult ka odavad kõvakettad tänapäeval ja kas tarkvaralise RAID’iga on mõtet jampsida üldse?

8 thoughts on “FreeNAS?

  1. See pole nüüd küll päris 100% koduse serveriga samas kategoorias kuid kui ma mõnda aega tagasi varukoopiate, meediasikutamise, -hoidmise ja esitamise jaoks lahendust otsisin, jäin pidama Xtreamer’i poolt pakutavale (ütleme siis et reaalselt aasta lõpus pakkuma hakatavale) [url=http://shop.xtreamer.net/products/eTRAYz-%252b-Xtreamer-Sidewinder.html]eTRAYz + Xtreamer Sidewinder[/url] komplektile. Tegemist siis meediahalduri ja NAS’i komplektiga. Kuna väga detailselt pole teemat uurinud ja isiklik kogemus selliste vidinatega puudub siis ei hakka kindlalt väitma, et tegemist on just selle lahendusega, mida sa otsid. Lihtsalt midagi, mida võiks vaadata.
    Ketaste osas olen lugenud häid kommentaare Samsung F3 1TB kohta.

  2. mingile pilvepõhisele asjale pole mõelnud? kõiksugu picasad, dropboxid jms?

  3. Väga kaunis pilt! Või hoopis kena neiu? Ei teagi, kumba rohkem, ent silmailu on 100%.

  4. erko, mul mingi kast on juba olemas – paneks lihtsalt uued kettad ja uue softi sisse. ketta hint kõlab hea, samas
    w, mul on kümnete gigade kaupa raw ja bmp faile jms. – “pilve” lükkamine ei ole ilmselt väga odav.
    Eva-Liisa, ;)

  5. Aga kui sul nutikarp juba olemas, siis kas see tingib ka softivaliku? Või on sul lihtsalt kettaboks, mida kuhugi külge haakida? Viimasel puhul võta suvaline linux, haagi kettad külge, tekita varundamisskript (või installi mõni valmislahendus stiilis BackupPC) ja vualaa. Ma ka kunagi kaalusin FreeNASi ja muid sääraseid, aga lõin siiski käega ja panin riiulisse raamatute vahele seisma debianiga läpaka, millele haakisin külge vajadusel väliseid ressursse. Paindlikum kui miskine valmislahendus. Mul olulised asjad süngitakse automaatselt kolme masinasse (Live Sync, win/mac) ja muud asjad käivad käsivarundamisega, kui tahtmine tuleb. Kui sul niikuinii mitu masinat kasutuses ja ribalaiust laialt, siis pole ka suurte asjade sünkimine eriline probleem.

    Riistvaraline vs tarkvaralise RAIDi puhul on riistvaralise ülesseadmine kõvasti lihtsam, aga tarkvaraline säästabsind raua kompatiibluse ja võimaliku jama puhul sobivate varujuppide otsimise vaevast. HWraiditud kettad ei pruugi sul teises masinas teise kontrolleri küljes tööle minna.

    Samsungi F3 on tõesti päris kobe ketas. WD Caviar Blackid on ka, mul üks selline masinas ja kiirus on tipp-topp, ainult et veidi lärmakas on, samsung on kõvasti vaiksem. Pikaajalisem kogemus on mul Seagate 1TB Barracudaga (mudeli numbrit peast ei mäleta), mis on väga tublilt räsimisele vastu pannud. Statistiliselt pole see muidugi mingi näitaja, aga noh.

  6. “kast” -> üks vanemat sorti pc, ei ole nutikarp.
    Debian on kahtlemata väga paindlik, iga “päris-OS” on, a see ilmselt nõuab mult kohe ka hulgim aega, et aru saada ja konfida jms.

  7. Softist -> Tasuta asjadest ongi FreeNAS ja OpenFiler vist kaks kõige tõsiselt võetavamat. Polegi selle esimese saatusega kursis, vahepeal käisid sahinad, et hakkatakse asja linuxi peale ringi kolima. OF’i peale sai siin eelmise aasta lõpus kaks suurt iSCSI storage kasti ehitatud, mis tänaseni igati lõbusalt käivad. Sai proovitud mõlemaid aga miskipärast (lisaks paremale paremale jõudlusele) sai OpenFileri kasuks otsustatud.
    Tasulistest asjadest Windows Home Server. Minu arust üks parimaid ja lihtsamaid viise Windowsi masinate backuppimiseks ja taastamiseks (taastamine toimib analoogselt Apple’i Time Machine’ile). Järgmisesse versiooni lubatakse ka korralikku mäki supportit (Time Machine hakkab tööle).

    -> Masinast. Soovitaks ikkagi mingite “nutikarpide” poole vaadata. Voolutarbelt ja müra erituselt siiski konkurentsitult parimad. QNAP’il on näiteks väga ägedaid lahendusi olemas. Kallimatel karpidel on küljes üks mäki kasutajatele suht meeldiv featuur – Time Machine tugi (mis actually ka töötab!). Ei ole vaja mingeid mingeid häkke, et MacOS seda ketast nägema hakkaks ja ei ole vaja nikerdada mingite imagetega… ja mis kõikse olulisem – seal pealt on võimalik ka masinat taastada (ei mõtle siin ükskuid faile vaid installi käigus terve masina taastamist).

    Ketastest -> pärast Seagate’i eriti mannetut 7200.11 seeriat ei taha seda firmamärki kandvate seadmetega mõnda aega tegemist teha (häirivalt palju on tulnud neid välja vahetada). Samsung on ka vist lõpuks jalad tagumiku alt välja ajanud ja midagi asjalikku tootma hakanud (kerge umbusk siiski endiselt kriibib..)
    Mida aga sellise faililao jaoks kasutada? Isiklik soovitus oleks Western Digitali Green Power seeria. Väikese voolutarbega vaiksed kettad, mis töötavad mõistlike temperatuuride juures (mitte nagu viimased Seagate’id kus võib vaata, et põletushaavu saada…). Andmebaasirakenduste jaoks vast liiga aeglased aga kuhugi väikese koormusega failiserverisse minu arust ideaalsed.

  8. picasa hinnad nt
    20 GB ($5.00 USD per year)

    80 GB ($20.00 USD per year)

    200 GB ($50.00 USD per year)

    400 GB ($100.00 USD per year)

    1 TB ($256.00 USD per year)

Comments are closed.