0
M.

big.tr.ee (Andris, loe mind :) )

Jüri Kaljundi juures käib üsna korralik arutelu, et mis asi see blogosfäär üldse on, kas tal on mingi mõjujõud ja mis peaks saama edasi. Tuli jutuks ka blog.tr.ee / news.tr.ee ning otsustasin panna paar asja hoopis siia kirja.

Nagu ka Jüri kirjutab, ei oleks paha blog. ja news. kokku lasta. Minu poolest võiks seda teha katseliselt uuel lehel a la big.tr.ee, all.tr.ee, media.tr.ee, tree.tr.ee vms. Eks siis ole näha, mida kasutatakse… Kui sellega kaasneks relevantsete artiklite ja blogisissekannete sidumine, oleks super (äkki kasutaja saaks seda ise teha?)

Järgmine samm, mida ootaks, oleks mingigi (V2 midagi võimaldas) personaliseerimine, millest ootaks näiteks 3 asja:

– Block: asjad, mida ma ei loe. RSS feed (ajaleht/blogi) mulle enam ei kuvata – ma hea meelega blokiks hunniku feede, mille huviala mulle ei paku (kudumine, sry :) ), mis on mingi isiklik hala või lihtsalt surmigavad. Blokeering aga ei tohiks mõjutada mulle kuvatavat nn Päeva Toppi – see annaks võimaluse avastada, et äkki oleks aeg mõnel blokk maha võtta…

+ Bump: asjad, mida kindlasti loen. Seisaks eraldi blokis või vasaku tulba tipus seni, kuni ma olen nad läbi klikkinud.

Minu RSS: võimalus lisada omapoolseid RSS’e. See omakorda annaks adminnidele allika teha taustauuringut – kui mingi RSS on endale tellitud paljudel, oleks aeg see ehk lisada kõigile kuvatavate RSS’ide hulka.

Muide, mul “katseajal” uus, Skype põhine RSS’i jälgija Anothr.com, mille idee on imelihtne: sina ütled nende robotkasutajale, mis RSS’id sind huvitavad, tema “vestleb” sinuga, kui on uusi postitusi… (via Skype blog)

26 thoughts on “big.tr.ee (Andris, loe mind :) )

  1. Needsamad personaliseerimisasjad on tegelikult meil pikalt juba päevakorras, aga pole jõudnud midagi nagu eriti ellu viia. Muud tegemist on lihtsalt nii palju :(

    Mis blogtree ja newstree ühendamise asja puutub, siis seda peame veel mõtlema, kuna kui keskmiselt tilgub blogidest päeva jooksul umbes 200 posttiust, siis ajalehtedest tuleb neid 300-400 (kusjuures enamus neist tuleb suht lühikese aja jooksul, hommikul siis kui ajaleht uueneb) ehk et kaks kolmandikku jooksvatest asjadest oleks ajaleheuudised.

    Blogtree praeguse mudeli häda ongi selles, et väga suureks kasvada polegi nagu võimalik, tulemuseks oleks muidu midagi weblogs.com laadset, kus vahepeal ei jõua pealkirjagi lugeda, enne kui see juba erkaanilt arhiivi kadunud on.

    Ja üleüldse on kogu see praegune puhkenud identiteedikriis suht mõttetu mu arust, asjad arenevad siiski omasoodu ja see, kuidas mõnda asja nimetada, et kas on meedia või mitte ja et mis erinevatel meediatel vahet on ja kas üldse ongi, sellel pole mingit mõtet. Inimese jaoks, eks peab uhket blogi teemal, et kuidas ta mingi uue asja valmis heegeldas (käsitööblogid on muide salaja kasvanud üheks mõjuvõimsamaks grupeeringuks – mingi koduperenaiste vandenõu internet üle võtta?), pole sellest sõnastusest sooja ega külma.

  2. Tegelikult pole meil ka tõenäoliselt Eesti Energia arengukavast sooja ega külma, aga ikka on hea, kui keegi kuskil selle üle arutleb ja asjad kuhugi arenevad, sest tegelikult meil võib sellest ühel hetkel olla päris otseselt sooja ja külma :)

  3. hmm..seda uudiste asja ma korra kiikasin, kui välja tuli. rohkem pole lihtsalt viitsinud kasutada, kuna tundus, et see huvitav ja mittehuvitav uudis on suht köik koos, et lihtsam oleks vb köigi teemade alla koondada vastavalt sisule. kellele päevauudised, kellele tehnika.

    mis aga praegusesse blog.tr.ee’sse puutub, siis sealt on juba välja kujunenud kindlamad inimesed, keda loen, lisaks pealkirjadele mönikord leiab möne hea sisuga teema. mönikord tuleb seda korduvalt ühe inimese klaviatuurist. ühesönaga, kui valik paremaid on sorteeritud, vöiks saada neid kuidagi olenemata asukohast vaadata. möni addon ff’i nt, mis blog.tr.ee söltumatult asukohast kuvab isiklikke huvipakkuvamaid teemasid ja kui loetud, lähevad need varjatuks, et ei satuks uuesti lugema.

  4. tea.tr.ee läheb ka kokku ja on nii inglise kui eestikeelne, mööndustega :-P
    a mina uut versiooni ei kasuta. ikka vana, kus lemmikuid saab sortida.
    oot, a kust ma selle kogu blogtree rss-i kätte saan, et seda enda jaoks edasi sortida?

  5. tulles arutluse juurde – Eesti Energia’l ei ole meie arutlusest nii kui nii sooja ega külma :)

    Eesti blogosfäär on sõltumatu – nagu Mongoolia…

  6. Ühesõnaga, mina kasutan vana blog.tr.ee/v2 jonnakalt. tal on uskumatult palju häid omadusi – 100 viimast head kirjet, mida blog.tr.ee -le ikka ei ole, tal on edetabel , mis natuke viitab otsingul, et kust keda otsida ja milleks.
    ühesõnaga, rahuldav hea keskond, kui vaid edetabeli arvestus oleks nädala lõikes, meie nimelt, lihtsurelikud töötame nädala rütmis…
    blog tr. ee praegune versioon mind ei rahulda.
    muuseas, viimne süsteemne jama on see, et blog.tr.ee/v2 ei käi ie all ja blog.tr.ee võib olla käib, aga kuna v2 on mozillas, siis pole eriti testinud.
    nii et ei lähe asjad alati paremaks, on vaja teatud koherentset vaateviisi, kui seda arendaja-kasutaja vahel ei ole, läheb elu vaid “lõbusamaks”, aga mitte eriti paremaks.

  7. Ahoi, ahoi, Andris- millest selline üleolev suhtumine käsitööblogidesse? Miks need peaksid kuidagi vähemrespektaablid olema kui näiteks IT-blogid? Ma ei ütle, et mees (või mittekuduv naine) neid lugema peaks, aga pole lihtsalt kena teiste hobisid või tegemisi väheväärtuslikuks pidada. Ma ise küll ei koo ega heegelda, aga ikka tundsin end kuidagi solvatuna, ilmselt soolisest solidaarsusest :)

  8. Oo jaa, Andris, kullake. See plaan meil on jah. Järgmiseks on kavas maailmarevolutsioon ja kudujate matriarhaat ning iga mees (loe “jaa, ka sina, Andris”) peab aastas valmis kuduma kuus paari sokke, kolm paari sõrmikuid ja kaks kampsunit

    Ole nii kena mees ja ära halvusta teiste tegemisi. Sinu omi ju ei halvustata.

  9. nonoh, natuke vara ei ole vardaid kuumaks ajada ja poomissõlmi heegeldada või – ma küll ei saa aru, et Andris kuidagi halvustanud oleks. ka mind hämmastab, et käsitööblogisid nii palju on, samuti ma ei usu, et nende pidajaid sügavalt kõigutab, mis meediaks blogi peetakse, ja noh, “koduperenaine” ei ole ometigi sõimusõna ju?

    kui ma ütlen, et “tüüpiline naiselik eripära leida halba seal, kus seda ei ole”, siis ma halvustan. a võibolla mitte :)

  10. Minu meelest ei saa ka Andrise jutust kuidagi midagi halvustavat välja lugeda. Pigem on point selles, et neid blogijaid, kes end soovivad tavameediaga kõrvutada ja võrrelda on kordades vähem, kui neid kellel sellest sooja ega külma ei ole ning hoopis teistel põhjustel blogivad. Sealhulgas näiteks käsitööblogid. Blog.tr.ee sõbralikul kollektiivil igaljuhul oleks selle üle vaid heameel kui see suur hulk käsitööblogijaid oma blog.tr.ee-sse lisaks. Edu.
    PS. ja seda interneti ülevõtmise asja puudutavat lauseosa peab lihtsalt läbi huumoriprisma vaatlema:)

  11. see mu kommentaar käsitööblogide suhtes ei olnud üldse tõsiselt mõeldud ja selles suhtes palun päriselt ka vabandust, et kui keegi end puudutatuna tundis – ma üritasin lihtsalt viidata, et blogosfäär on palju laiem ja huvitavam kui me arvata ja oodata oskaks. sest näiteks mis minu ja käsitöö suhtesse puutub, siis parem on, kui mina ja käsitöö magaks erinevates voodites või muidu sünnib midagi väga hirmuäratavat – selle tõestuseks on üks sinine sall, mille ma õpetaja käskimise peale kunagi ammu-ammu kolmandas klassis tööõpetuse tunnis kudusin. ühesõnaga – ma ei tea käsitööst ja inimestest, kes käsitööga tegelevad suurt midagi ja ainult tänu nendelesamadele blogidele olen viimasel ajal avastanud, et tegelikult on nad väga toredad.

  12. a huvitav on ikkagi see, et miks just käsitööblogid on sellise mahu saavutanud. mulle tundub, et neid on rohkem, kui kokandust (kuigi inimene sööb iga päev), rohkem, kui autoputitamist (ok, Za Ruljomi aegne “Lugeja haarab kuvalda e. kuidas sumpsi kaudu karbussi puhastada” lai iseputitamine on möödas, tjuunimine on rohkem foorumites arutatud), neid tundub olevat isegi rohkem, kui inimesi, kes täiesti tervest lennukist vabatahtlikult välja hüppavad :)

  13. Retsepte jagub igasse blogisse, võimalik jah, et ei ole eraldi retsepti blogisi.
    Ja ma olen enam kui kindel, et Andris suhtleb naistega (ka meestega), kes koovad ja heegeldavad, kuid ta ei tea seda lihtsalt :)

  14. Hm… korralikke kokandusblogisid loeks küll väga isukalt ja autoputitamisblogid oleks ka väga lahedad. Võibolla on asi selles, et õliste kätega klaviatuuri kallale ei asuta…

  15. Päris suur osa käsitööblogide autoreid ei ole muide koduperenaised (inimesed on erinevad ja mõne jaoks võib see olla sõimusõna küll). Aga see selleks;) Miks käsitöö blogidesse on kolinud:
    1. käsitööd on lihtne pildistada,
    2. käsitöö on ilus pildistada,
    3. käsitööst on lihtne pilte üles panna ja neid teistega jagada. Mõni asi on nii, kena, et seda mitte jagada oleks patt.
    4. vahel tahaks natuke rohkem ka juurde panna kui lihtsalt töö nime ja valmimise kuupäeva (sel juhul piisak netialbumistki),
    5. kui “seestpoolt” vaadata, siis käsitööblogid ei ole midagi “salaja” suureks kambaks arenenud. Suurem osa blogisid on avalikud ja kommenteeritavad. See, et keegi mitte-käsitöö-tegija korraga enda jaoks käsitööblogid avastab, ei tähenda ju, et neid varem olemas polnud:) Täpselt sama lugu oli minuga ka omal ajal, kui üldse bloginduse avastasin;) eestikasitooblogid.blogspot.com on ka täitsa avalik koht..
    6. omajagu käsitööblogisid (nt eestikasitooblogid.blogspot.com) ei ole 100% käsitööst rääkivad, vaid käsitöö on lihtsalt parasjagu oluline teema nendes blogides. Kokanduse, laste, nutt&hala jms kõrval. Seega on vaieldav, mis üldse on käsitööblogi. Kas see, kus on tõesti ainult käsitöö (ja selliseid on Eestis ja mujal ka parasjagu) või see, kus on KA käsitööd. Ise olen selline lõdvema suhtumisega ja pakun, et ka teine variant sobib.

  16. Üks põhjus veel:
    Mulle tundub, et alguses oli käsitöö natuke rohkem käsitööfoorumides, aga blogitegemine on kas lihtsamaks muutunud või siis saavad uued käsitööblogide tegijad varasematest taolistest ajaveebidest julgust ja kogemusi juurde.. Blogide tegemine iseenesest sünnitaks nagu uusi.

  17. samuti mina ei näinud postituses mitte midagi halvustavat käsitöö blogide pihta. pean ka ise käsitööblogi, huvialainimesed panevad tehtud töid veebi ja teised sellest huvitatud inimesed saavad neid vaadata ja uusi ideid. samas olen ma märganud, et paljud mingi seltskond käsitöö blogide pidajaid on väga kuidagi närvilised. niipea kui keegi nende saba peale natuke on astunud (hetkel piisas, kui autor mainis vaid et käsitöö ei ole tema huvi), niipea kukuvad need inimesed end ja hobi kaitsma nagu oleks keegi halvustanud. vat ei saa sellest aru…

  18. Mind huvitaks pigem see, et kuidas minu (suures osas käsitöö-)blogi tr.ee-sse üldse sattus? Raudselt pole ma seda sinna ise lisada lubanud ega palunud aga juhuslikult tshekates kaunterit avastasin, et näe, kust tullakse. Äkki on teistega sama moodi, et kõik, mis ripakil – klikiga feed`i? Lihtsalt selline uitmõte.

  19. blog.tr.ee meeskond isiklikult lisas blog.tr.ee algusaegadel umbes 20 oma isiklikus huviorbiidis olnud blogi ja see oli ka kõik. Ülejäänud blogid (hetkel üle 1000 juba) on lisatud kas kasutajate endi või kellelegi kolmada poolt, kes on heaks ja vajalikuks arvanud seda teha.

Comments are closed.