Poolamaasikahooaeg

Lubage esitada üks ebapatriootlik küsimus – mille poolest see Poola maasikas siis niipalju halvem on kui kodumaine? Et kas asi on sordis, päikese hulgas, mida neil on rohkem, või poolakad lihtsalt ei oska kasvatada asju nii hästi nagu meie? Või on asi meie kokkuostjates, kes ostavad kokku midagi võimalikult odavat?

Hispaania maasikate madalamast kvaliteedist ma saan rohkem aru – vahemaa on pikk, seega tuleks korjata omajagu enne küpsemist. A Poola on ühe pikema rekkaotsa kaugusel.

6 thoughts on “Poolamaasikahooaeg

  1. Jah, ma eelistan seda teha nii kui nii, see on hetkel lihtsalt teemast mööda. :)
    FB pakkus halvasti kontrollitavat üldistust, et Poolas kasutatakse pestitsiide oluliselt rohkem.

  2. Mul on selliseid küsimusi tekkinud palju. Eriti nüüd kus ma olen kodus kahes kohas, on kummaline seista Eestis poes ja kuulata kedagi rääkimas, et need Belgia tomatid ei kõlba kusagile, kusjuures Belgias on need siis parim võimalus. Ja noh, Poola maasikad/õunad etc ei sobi kummalgi pool. Ainus põhjendus mis natukenegi kärab on see, et tahad hoida kokku transpordil tekkinud CO2. Aga ma ei ole kindel, et ka see alati õige on, sest Eesti väiketootja kusagil Põlva kandis võibolla kasutab veneaegseid keskkonnavaenulikke traktoreid ja kokkuvõttes toodab rohkem CO2 oma tootmis/transpordi protsessis kui too poolakas koos siia toomisega per maasikas. nii et lõpuks ma arvan taandub ikka sellele, et meie omad on LIHTALT paremad.

  3. Mul konkreetselt Poola maasikatega kogemus puudub, aga kas ei või olla, et kui nad ekspordivad, siis on vaja metsikult suuri mahtusid ja need aetakse kunstlikult suureks? Umbes nagu Ungarist vms pärit meega, mis on heal juhul ainult meelaadne toode ja on mesilasi vaid hästi kaugelt näinud. Tegelikult maasika puhul võib võib-olla peenema maitsemeelega inimene ka vahet teha, kas maasikas on paar tundi tagasi samast kõrvalt põllult korjatud või siis ööpäeva jagu autos loksunud.

  4. Mulle tundub, et koguse mõttes enamus maasikatest tuuakse siiski Hispaaniast, peale esimest paari nädalat lettidel nimetatakse sama mari sildil Poolakaks (isegi kasti ei viitsita vahetada) aga kui toode juba tõeliselt ligane välja näeb ja supermarketi koridor maasikanalivka järgi haiseb, siis tõstetakse letile silt “Eesti maasikaks”.

    Kusjuures Vahemerest Ida-Euroopasse jõudes hind langeb (saabub ka pakkumisest küllastunud tipphooaeg) aga viimase sammu juures tõstetakse hinda tagasi maikuise hispaanlase tasemele (sest “buy local” suhtumist saavad endale lubada vähemalt +1.5€/kg mnaksujõulisemad. Selle slogani all tundub olevat neil endil ka kergem jäätmeid süüa).

Comments are closed.