0
Abikäsi

Smarter than Bush, dumber than smartbombs

Väikestena mängisime vennaga kaarte: maa kaarte ja maakaarte. Joonistasime endile mängukaardid, kus peal riigi lipp, pealinn, rahvaarv, pindala jms. ning mängisime nendega “linnade põletamist” – a la kui su käidavaks kaardiks satub Nigeeria, paned tingimuseks rahvaarvu – võiduvõimalus jämedalt ümardades 1:20. Brunei puhul tõi pealinn kindla võidu: Bandar Seri Begawan – 19 tähte (tühikutega). Maakaarte sai veel lihtsamalt mängida: SUUR saksa Welt-Atlas ette ja läks: sina osutad lipule, teine leiab kaardilt riigi. Ja vastupidi. Olid ajad :)

Miks ma sellest räägin? Sellise toreda mängu leidsin fp juurest: Kui hästi sa maailma tunned?

Parimad “tabamused” vihjavad meedia mõjule: 1. Bagdad, -23km ja 3.-4. Mosul, -56km. Teine oli vist Lesotho (-45km), ent seda on hea lihtne leida, Mosuliga umbes samale pulgale jäi Cinque Terre, kuna seal sai äsja käidud.

Suurim, ca 8500 kilomeetrine möödapanek tulenes Mauritiuse paigutamisest Mauretaania rannikule. Üldiselt aga võib prohmakaid iseloomustada terminiga blame Canada – selle riigilahmaka linnadega ei suutnud ma vist kordagi alla 1000km eksida. Rahulikult elavad järelikult. Eelviimases tasemes sai otsustavaks Irkutski paigutamine Vorkuta ja Norilski kanti ning viimasesse vooru pääsemisest jäi alla 3000 punni puudu…

Aja peale mängimine on pigem viga: täpsus võib anda kuni 10x rohkem punne, kui kiirus ja rabistamisega tobedaid vigu ikka tuleb (näiteks Andorra paigutamine Prantsusmaa idapiirile)…

Kokku: 450,365 punkti, tase 11/12.

Teine katse jäi esimesest kehvemaks, esimeses oli õnne rohkem. Häiriv oli vanade vigade kordamine…

Nende lehel on mänge veel. Proovisin ka lippude mängu, ent see oli veidi toores ja pani lõpuks pange. Samas jõudsin ikkagi tõdeda, et paljud lipud on muutunud (Afganistani lipp tekitas esmalt ainult WTF-emotsiooni) ja Kesk-Aasia endiste NSV’de lipud on täiesti tundmatud. Moldova (või oli see Rumeenia*) segiajamine Andorraga on muidugi suht tobe.

* Tõenäoliselt Moldova, lipul oli vapp peal ja ametlikult Rumeenia vapiga lippu ei kasuta, kuigi siin-seal see välja ujub.

4 thoughts on “Smarter than Bush, dumber than smartbombs

  1. seda eelpool kirjeldatud maa kaarte sai isegi mängitud ja tehtud.. :D tol ajal olid kõikide riikide lipud ja pealinnad peas. nüüd on asi kehvem.

  2. meil olid ka maakaardid. ja ma tean et sama loogikaga mängiti ka autokaarte, aga neid meil polnud. me olime vist siis maapeded, mitte autopeded.

Comments are closed.