0
The New Boss

Ketserlik jutt

Sattusin eile tunniks – paariks Tartu ja avastasin, et kuidagi nii väga ei igatsegi seda väikest ja rahulikku kesklinna tagasi oma jalgade alla. Ma olen kindel, et selle on tinginud pooleaastane Maneeži tänaval elamine ja võimalus rahulikult jala tööle käia. Liikudes vaid Vana- ja kesklinnas, omas tempos, inimesi ignoreerides, polegi Tallinnas elamine otseselt masendav. Ok, turiste ja muud mittekeelset rahvast on raske mitte märgata…

Pea viis aastat Tallinnasse tulles sain ma kohe “parima” linnatunnetuse – elasin Lasnakal väikeses toapugerikus ja sõitsin ühistransaga tööle. Tartus olin elanud enne seda 7 minuti kaugusel Raekoja platsist ja seegi jalutuskäik oli esmalt läbi pargi, siis üle jõe. Elukohavahetus oli selge šokk…

Uuesti Tartust. See Kaubamaja uus hoone, sammaste pärast kuuldavasti ka Tallinna Ülikooliks kutsutu, on õõvastav. “Võigas” oleks isegi ehk parem sõna. Mis mind kõige rohkem häirib – sel sisuliselt puuduvad aknad, mis jätab selle vormi juures mulje, et tegemist on mingi betoonist kaitseehitise või vanglaga. Kogu tema olemus on üsna üheülbaline ja ülbe “Ma olen nüüd siin, whatcha gonna do ’bout it, ah?” koos kõrvalmühatusega Turuhoonele “Hakkad mölisema – lükkan jõkke”…

Ilmselt on see Tallinna Kaubamaja kättemaks Tartule…

Ahjaa, ma ei viitsinud 60mm fixi eest ära võtta ja seega ei saanud seda uut kaupsi täies suuruses pildistada. See on nii pladi suur, et ma oleks pidanud Elvasse taganema…

17 thoughts on “Ketserlik jutt

  1. ja siis veel see, kuidas see koletuslik vannituba vanemuise ja vaate vanemuise juurest ära tapab. prrrr. samas suur enamus tartlasi hetkel viriseb, aga hiljem ikka käib ja shoppab ja äkki aasta pärast on tänulikki? loodetavasti siiski mitte, kuigi jah, there`s nothing to do about it.

  2. Just-just, Karu (tavaline, pruun), keda kohtasin siis, kui kaarsillal istusin ja jalgu kõlgutasin, juhtis ka sellele tähelepanu, et need väikesed plaadid teevad ta Eesti suurimaks pahupidi tõmmatud vannitoaks…

    Vanasti oli minu meelest see tiitel Sampo panga hoonel seal pangandusristmikul. Pane 6 meetrine seebialus külge ja voila

  3. Samas asja laiemalt vaadates oli Tartu minua arust veel 2 a. tagasi ainus 100 Tuh. elanikuga linn kus raekoja platsil polnud ühtegi restorani ja pubi?! Kui see suur maja rohkem raffast kesklinna toob, mitte ei suuna ELva tee äärde põllule, siis i can live with that!

  4. Njah, bussijaam ei ole aastaga paremaks läinud või minu silmis ennast kuidagi rehabiliteerinud. Vaevalt ka see karp.

  5. teller, tartu bussijaama ei mõnita. vaata missugune pasakäkerdis seal tallinnas on. võrreldes tollega on meie oma kui taevaõnnistus.

  6. Hei, ma julgeks vastu vaielda. Siin on vaks vahet – Tallinna oma on igand, ei sobi võrdluseks – mu usun, et kui tehakse uus, siis Tartu omast inetum/kehvem ta ikak ei tule.
    Teine aspekt on need lubadused, mis anti, et maatükk kätte saada. Oi, kui kaunid plaanid olid. välja kukkus see… plekist kingakarp
    Ja Tartu bussijaam on mulle endiselt rohkem “meie” oma, seda rohkem paneb vanduma, et ta säherdune on nagu on…

  7. Algul vinguti Plasku üle ka ja mitte vähe. Inimene harjub kõigega. Mis muidugi ei tähenda seda, et kesklinna tohiks koledaid asju ehitada.

  8. n2h, ma kardan, et selle jurakaga harjub 2ra ja hakkab lihtsalt ignoreerima. Ma viru keskust vaatan ka ainult u. 2 m k6rguselt, ylej22nut ei pane t2helegi, kui just eriti lollakas suur reklaam j2lle pole.

  9. bussijaama koha pealt. mitte et mulle vana bussijaam (tartu oma) meeldinud oleks väga, see oli lihtsalt aegunud ja räämas, aga uus on ikka väga ebapraktiline ja veider. seetõttu nii vähe või palju kui mul bussisõitmist on, ma piirdun piletikassast pileti krabamise ja tallinna bussi jooksmisega. aga tunnen kaasa neile, kes ühel või teisel põhjusel peavad seal pikemalt peatuma, eriti kehva ilmaga.
    kaubamajaga on aga see, et sinna riia mnt poolsesse serva sammaste vahele tulevad suured reklaampannood, mis maja osaliselt varjavad, äkki parandavad üldmuljet pisut :)

  10. kusjuures BC see mind hetkel natuke lohutabki, ma olen ka kõikvõimalikke projektijooniseid ja 3D kavandeid selle asjanduse sise ja välisilme kohta näinud. aga ma olen natuke ettevaatlik ikka, sest kuvaril näevad kõik need asjad alati pisut apetiitsemad välja :)

  11. Ma just käisin ka nädalavahetusel Tartus ja mulle kohe täitsa meeldis see uus asi seal keskel. Teeb Tartut ka natuke linnamaks, muidu ongi ainult üks suur madalate majadega väikelinn :)
    Samas, mida mina ka asjadest tean.

  12. ootoot, Sepp, sa oled ikka see tüüp põlvpükste ja valge vihmavarjuga, kelle laiali pead kõrvaklapid koos hoiavad? ;)

  13. Võrdluses pläskuga… Enam ei mäleta, mida alguses räägiti, aga minu arust on pläsku ikka veidi teistmoodi kui see kõlemaja. Pläsku tekitas linnaruumi kuidagi ühe mõõtme juurde. Õhtune peegeldav päike lisab veidi vürtsi. Jõe kaldale on see kõrge hoone mu arust isegi täitsa hästi istuma hakanud. Vanemuise mäe vaate varjajale ma sama saatust ei ennustaks. Mitte et Vanemuine ise eriline iludus oleks, aga parem ikkagi kui see pahupidi vannituba.

  14. See oli vist Juske (või keegi teine), kes Postimehes uue kaubamaja kohta “sammastega kummut” ütles. Pahupidi vannituba on ka muidugi hea. Pläskuga harjusin tõesti ära, aga see on teistmoodi. Bussijaamaga pole harjunud. Pileti ostan bussist, sest sinna kuuti ma oma jalga tõsta ei taha. Siiani ei saa aru, miks nad sellel asjale teist korrust peale ei ehitanud. Ja ei usu, et reklaamplakatid seda kummutit kuidagi kenamaks muudavad. Enam hullemaks ilmselt, jah, ka ei tee…

Comments are closed.