0
NY: Natiivbooringlus all-teel.

A milleks meile 101 riigikogulast?

Seda et… Meil on 101 “dalmaatslast” Toompeal. Miks, peale selle, et see on ilus number, neid nii palju on? Eriti arvestades seda, et kui on nende töö tulemust vaja korrigeerida, piisab 6 (kuuest) inimesest (eilaõhtase “Olukorrast riigis” andmetel).

“Et tagada võimalikult laiapõhjaline esindatus,” kuulsin ma üht vastset riigiteadlast ütlemas. OK, a see on minu meelest suht ekslik seisukoht – laiapõhjalisuse “likvideerivad” keskmisest konservatiivsem D’Hondt’i meetod ja 5% valimiskünnis üsna tõhusalt. Pluss valikuline rahastamine (OK, see viimane on mõistlik, igale lunaatikule ei ole mõtet pappi pritsida)

“Et need üksikud äärmuslased eemale hoida,” kuulsin ma teda samuti ütlemas. Ent kas seegi päris õige on? Kui inimese seisukohad on seadustega vastuolus, peaks teda tõkestama teiste vahenditega. Hetkel visatakse pesuvee ja lastega välja ka need mõistlikud inimesed, kes parteisse ei astu, ent saaks rohkem hääli, kui näiteks, noh… võtame täiesti juhusliku nime… Jaan Kundla (alla 500-häälelisi on vähemalt 3 Riigikogus).

Mis toob meid täiesti juhuslikut Jaan Kundla juurde. Keegi ei ole ju nii rumal, et oma majonees 2 aastat järjest ilmarahvale ilkumiseks tuua. Järelikult on mehel suva. Järelikult on Riigikogu liikme koht liiga lihtsalt käes ja liiga lihtsalt säilitatav.

“Et Riigikogu poleks liialt killustatud,” kuulen ma veel. Sellega olen ma juba veidi nõus – väga killustatud ja populistlik vikerkaar on kallis pidada. Aga kallis on ka 101 riigikogulast. Seega, kõike kokku lüües, siit minu ettepanekud (arvestades majandussurutist, liigset “tööliste” arvu ja nende madalat efektiivsust ning üldist praktikat sarnase olukorra lahendamisel):

– hoobilt koondada 20 Riigikogu liiget
– veel 20 saata tähtajatule palgata puhkusele
– teha struktuurireform, mille puhul paarile pakutakse samaväärset tööd (tõsta kätt) mõnes teises riigiasutuses. Vähendatud palgaga.

Kas järele jäi liiga palju või liiga vähe? :)

– –
Kuludest veel. Tallinna tele- ja raadiokulud olnud üle 12 miljoni krooni. Kas vaatajate hulka arvestades poleks mõistlikum see raha sulas välja jagada? Koos põhiseisukohti tutvustava voldkuga, et asja õigustada…

6 thoughts on “A milleks meile 101 riigikogulast?

  1. Võiks selle lahendada reality show stiilis, kus iga nädal saab kellegi välja hääletada. SMS-iga, et natuke riigieelarvesse raha ka teeniks.

  2. riigikogu on lihtsalt 101 paralleelprotsessoriga serverkonteiner + need need nõunikud ja blondid sekretärid.

  3. Tuleb meelde mu naine kes tuli esimest korda Toompealt mingist komisjonist koju ja ahastas õhta otsa, et kas me sellist Eestit tahtsime…

    Telleri idee alusel võiks KOVi valimised ka läbi viia :)

    Ja lohutuseks, et kõik pole veel kadunud – töö käib ka siin nagu käis seal – http://www.imdb.com/title/tt0080306/

  4. Lihtsalt ajaloolise tõe huvides (mida sa ehk juba isegi tead?) siis 101 on kuupjuur rahvaarvust + 1

  5. Ja probleem pole selles, et neid on palju, vaid selles, et nad ei esinda kedagi.

Comments are closed.