Veel turvalisemad elektroonilised valimised

– Valimiskomisjoni lehelt saad eeltäidetud blanketi
– Prindid selle välja (sest pdf võib olla nakatunud)
– Verifitseerid eeltäidetud kandidaadinumbrit
– Privaatsuse huvides sodid numbri markeriga üle
– Teed lehest turvalise ja anonümiseeritud koopia
– Orignaali faksid tänavalt, faksiputkast elektronidena VVK’sse
– Varastad mäkist ketšupit ja konsumeerid sedeli

Ja see teine asi ka: ma kohe kuidagi ei nõustu seisukohaga, et kui ei vali, siis edaspidi hoitagu mokk maas. See on mingi “kes pole poolt, on vastu” jms plakatlik taskufilosoofia.

Esiteks ei saa juba põhimõtteliselt eeldada, et mingite piiratud valikute juures on olemas mulle sobiv variant (kui laual on sitt, savi ja surnud kärbsed, siis… saad isegi aru, eks). Kui oleks võimalik anda miinushääli, oleks olukord teine.

Teiseks: ma ei ütle, et ma hetkel ei leia nimekirjast sümpaatseid inimesi, a siin on väike… nüanss… a) nende erakond ja b) ma ei ole päris kindlalt aru saanud, kuidas valimised töötavad (a la kas eksisteerib variant, et ma valin Marjustini, ent kuna ta saab oma mandaadi minutagi, aitan ma Mikko sisse?)

2 thoughts on “Veel turvalisemad elektroonilised valimised

  1. Marjustinist üle jäävad hääled lähevad sotside nimekirjas järgmisele kõige rohkem hääli saanud kandidaadile. Seega, ma arvan, mitte Mikkole;) Padarile võibolla küll, aga Padar olla part, seega sealt edasi kellelegi. Võibolla Ossinovskile (väga hea valik) või Natlaja Kitamile (samuti suurepärane kandidaat, kuigi vähe tuntud), või, noh, Liina Rauale… ega ta pole paha kandidaat, lihtsalt liiga noor veel. Aga see on ju tore, kui ka noored saavad kaasa rääkida?
    See on küll tõsi, et Mikko ise ilmselt väga tahab sinna Brüsselisse tagasi saada ja erakonnasiseste manööverdustega võibolla saadetaksegi, jumal seda teab. Aga gallupid igatahes arvavad, et sotsid üle ühe koha ei saa. See on küll väga imelik, kõik ju valivad Lauristini;)

Comments are closed.