0
Muusika - üllas palsam hingele või õõvastav manipulatsioonivahend?

Noorusest

Hommikul liiklusmöllus muusikat naudeldes tekkis tõsine kartus noorsoo hulgas levivate probleemide tõsiduse pärast. Võtame näiteks ühe kena tütarlapse, Ines-Eda*, ülestunnistuse:

loen endamisi õhtutunde
ei jõua ära oodata
mul kogu päeva selline on olnud tunne
et midagi võib õhtul juhtuda **
ma keeran lemmikraadio lahti
ja sõpradele helistan
et näeme kümne ajal vabaduse platsis
ja teeme seda kõike mida saab

Märkame, et juttu on lemmikraadiost, mitte -kanalist. Antud fenomeni oleme sunnitud selgitama hiljem.
No mida siis teha vabaduse platsis – vana inimesena olen seal märganud noortekampade kogunemist, või isegi jõlkumist, võiks öelda… Istuvad nagu varblased pinkide seljatugedel, üks sõidab rulaga, kaks klatšivad kolmandat sõbrannat, üks paarike paneb tatti ja üks nutab telefoni otsas… Siit märkus linnavalitsusele – noortekeskusi on vajaka!

ref. täna õhtul tõstab pead
väike saatan õla peal
vastu panna talle ma ei saa
horoskoobist diivanil logeledes lugesin
et täna pisut pahandust pean tegema

Refräänist joonistub välja madala enesekontrolliga, logelev noor inimene, kes otsustusvõimetu ja ebausklikuna võtab kullana horoskoopidesse kirjutatut. Eraldi tahaks puudutatada seda “pahanduse” teemat. Kas meil on siin tegemist haldusõigusrikkumistega, pisihuligaansusega? Või hoopiski rängemate süütegudega – vargused? Meenutagem seda raadiote hulka kodus, liitkem siia võimetus end kontrollida ja me leiame enda eest noore kleptomaani.

Ja ma loodan südamest, et see õlal istuv väike saatan ei ole mingi alkoholi pidevast liigtarbimisest tingitud deliiriumi kaasprodukt, nö. imaginaarne “külaline”, kes karmis reaalsuses tuleks vastutusele võtta kuriteole ahvatlemise eest…

ma ennast eriti ei vaeva
et mis kõik juhtub ja mis saab
ei viitsi mõtelda et mida keegi arvab
ma tean mis teen ja nii on mulle hea

Jõuame veel ühe tüüpilise tänapäeva noorust vaevava (kuigi nad ise ei tea, et se neid vaevab) probleemi juurde – viitsimatus mõelda. Ennast pingutamata tehakse mingi sooritus ja ollakse sellega rahul. Puudub edasiviiv jõud!

Tõsiselt tuleb aga puudutada ka terve ülestunnistuse esitamisega kaasnevat problemaatikat. Massimeedia, paisates seda eetrisse, õhutab sisuliselt samasuguste omaduste levimist ka teiste noorte, meie tuleviku, võiks öelda, hulgas. Väga vastutustundetu.

Või on tegemist sotsiaalse sabotaažiga, kus kasutades ära noort naiivset kaunist naisterahvast – teame ju, et selline eeskuju on ihaldatav rollimudel nii vanuse poolest seksieelikutele kui ka seksitatavatele noortele ja seda mõlemast soost.
On meil tegemist vandenõuga, millega püütakse noored allutada – muuta nad pealiskaudseteks, väheaktiivseteks, mõtlemisvõimetuteks – ühesõnaga kergelt manipuleeritavaks karjaks?

Küsigem seda endalt, kodanikud. Olgem valvsad!

* – loo peategelase anonüümsuse säilitamiseks on kasutatud varjunime
** – täpselt selle koha peal tuli meile kiirabiauto, vilkurid sähvimas, vastu

8 thoughts on “Noorusest

  1. hell jeee :P väga huvitavalt esitatud analüütiline lähenemine …

  2. juristihakatisena juhin tähelepanu tõsiasjale, et haldusõigusrikkumisi eesti õigussüsteem enam ei tunne. süüteod jagunevad väärtegudeks (mille eest on ette nähtud rahatrahv või arest) ja kuritegudeks (mille eest on ette nähtud rahaline karistus või vangistus).

    aga see selleks. tegelikult on probleem selles, et nende inimeste, kes moodustavad ülalmainitud anonüümse kaunitari taga seisvate produtsentide ja muusikatööstuse sihtgrupi, intellektuaalne kapatsiteet ehk vaimne võimekus on minu poolt praegu kommenteeritava kirjutise autori mõttelennu hoomamiseks ilmselt ebapiisav. vt ka telekas ja lollid

  3. tõsiselt nauditav text sul !!!.. ja samuti hea mõttelend ka wollilt..järelkajaks.. !!!

    keep on going.. !!!

  4. hehe, tänud :)
    jah, wolli, sul õigus… olen küll selles säädustemajas, ent ei jää mitte ise külge… õnneks :P

  5. sepp, äkki tuled meile seadustele seletuskirju kirjutama? Näiteks eelnõule, mis alkoholi reklaami keelustaks?;)

  6. hehh, volli, Sa võtsid mul sõnad suust :P mis näitab ehedalt meie (ehk siis juristihakatiste) kretiinsust. aga sepa tekst on tõesti ägge. võtaks järgmisena mingi nexuse või siis… mis selle eesti keeles laulva vene tibi “nimi” nüüd oligi?

Comments are closed.